Puslapiai perkelti į namų serverį

Labiausiai ištikimi lankytojai matyt pastebėjo, kad kokią valandėlę puslapis (ir dar keli kiti, apie kuriuos net nežinot) neveikė. Vienas dalykas vedė prie kito, ir taip gavosi, kad namie turiu 24/7 įjungtą serverį. Jame daug visko sukasi ir apie tai, bei kam man jo reikia, dar parašysiu vėliau. Bet galiausiai atėjo laikas atsisakyti apie 150€/y kainuojančio hostingo.

Šiaip, šioks toks serveriukas buvo jau kurį laiką, bet jis niekada nebuvo pasiekiamas iš išorės: neturiu statinio IP. Prieš keletą metų atsirado šeima ir bute nebetilpom, taigi persikėlėm gyventi į namą. O čia, laukuose, bėra optikos. Čia veikia tik LTE/4G. Dar miesto riba, tai teoriškai veikia ir 5G, bet tik teoriškai, nes praktiškai neveikia. Vis pabandau kas metus, bet kaip neveikia, taip neveikia. :) Su LTE problema ne tik, kad neturiu statinio IP (tą galima apeiti su dyndns), bet dar esu už CGNAT’o, kuris bet kokius port-forward’us padaro neįmanomus.

Bet ne viskas prarasta. Vis ieškojau būdo, kaip čia prasituneliuoti ir galiausiai atradau Cloudflare tunelius. Faktiškai viskas veikia gana paprastai, ir nemokamai:

  1. Serveryje instaliuoju ir paleidžiu tunelį, kuris jungiasi į išorėje esančius Cloudflare serverius. Yra palaikomas nuolatinis ryšys ir jo dėka atsiranda galimybė iš išorės pasiekti vidinį tinklą ir jame esančius servisus. Pvz. failų saugyklą galiu pasileisti ant https://failai.e-motion.lt (tik kaip pvz.).
  2. Taip pat serveryje instaliuoju hostingo panelę. Man visai patiko TinyCP – neperkrauta fičersais, kurių namų useriui nereikia. Viskas gana lengvai pasileidžia. Čia sukilnojau failus ir duombazes iš ankstesnės mokamo hostingo bendrovės.
  3. Savo turimiems domenams priskiriu Cloudflare vardų serverius (ns).
  4. Cloudflare tunelio nustatymuose pasirenku, į kurį vidinį IP koks domenas veda.
  5. Susidėlioju papildomas apsaugas nuo DDoS, uždedu kešavimą, kad jums, mano mieli lankytojai, puslapiai greičiau vartytųsi, nei atiduoda mano LTE jungtis.
  6. Verta paminėti, kad Cloudflare veikia kaip tarpininkas, t.y. visi duomenys keliauja per juos. Tai kažkokių labai privačių reikalų taip nedaryčiau.

Ir viskas! Puslapiai veikia. Ant teledu pildyk (nes mano vietoje jų internetas geriausias).

Galimas šalutinis poveikis – puslapis kartais neveiks, jei ką nors nugriausiu ar apipilsiu serverį arbata. Bet turbūt tokia noro būti nepriklausomu kaina. Elektros dingimo baimės neturiu – visas namas pajungtas ant UPS’o, apie kurį gal irgi kitą kartą. Komercijos, aišku, tokiame namų serveryje nesukčiau – reikalingas didesnis greitis ir patikimumas.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.