Namų serveris: kam jis reikalingas

Kaip rašiau anksčiau, vienas dalykas vedė prie kito ir namie atsirado serveris. Žodis pats iš savęs baisus, gal kai kam kyla didžiulio IT centro serverinės vaizdinys… Bet serveriu gali būti paprastas kompiuteris be monitoriaus, koks senas laptopas ar netgi Raspberry Pi, jei pakanka jo resursų.

Taigi, mano serveryje šiuo metu jau sukasi, arba artimiausiu metu pasileis tokie servisai:

  1. Home Assistant OS – išmanių namų valdiklis;
    Čia ilga atskira tema, kas tai, kam reikia ir t.t. Labai rekomenduoju pasigooglinti, bet, iš principo, tai yra operacinė sistema, kuri leidžia tarpusavyje apjungti visokius skirtingų gamintojų smart daikčiukus. Dabar su išmaniais namais yra didžiulė problema, kurią bando spręsti ateinantis Matter standartas, bet vis tiek problema – kiekvienas gamintojas vartotoją įkalina savo ekosistemoje. Pvz. jei susiperki Philips lemputes, jas gali valdyti tik per philips hubą. Bet jei nori, kad grįžus namo ir telefonui prisijungus prie namų WiFi automagiškai įsijungtų svetainės šviesos, to jau nebeįmanoma padaryti. Va čia blizga Home Assistant – lengvai integruojasi daugelio gamintojų daikčiukai: nuo blutufinių gėlių sensorių, klimato sensorių kiekviename kambaryje, iki saulės elektrinės, EV įkrovimo stotelių, ir net pačių elektromobilių – apie tai daugiau papasakosiu kitą kartą. Šitam daiktui dažniausiai pakanka Raspberio, bet tai būtų dar viena dėžutė, kurios šiuo atveju išvengiu, nes sukasi tame pačiame serveryje.
  2. Vaizdo stebėjimo kamerų įrašymas;
    Gyvenam name, kiemas privatus. Šiaip vieta iki šiol buvo labai saugi, bet vis tik norisi papildomos ramybės. Dėl to yra sumontuotos 8 HikVision 4k vaizdo kameros, kurios įrašinėjamos 24/7. Tokiems dalykams žmonės perka ir stato papildomą dėžutę – NVR, kuriame yra didelis HDD ir viską įrašinėja, iki kol sugenda. Bet ta įranga kainuoja, ji yra kiniška ir itin nelanksti, reikalaujanti papildomo kiniško appso telefone. Kadangi kameros jungiasi per LAN ir užsimaitina per PoE, aš jas visas sujungiau į namų swičą. O namų serveris, kuriame sukasi Frigate, viską ne tik įrašo, bet ir atpažįsta objektus, suformuoja eventus ir perduoda išmanių namų sistemai, kur jau galiu gauti pranešimą į telefoną apie judesį, ar mano kieme kakojantį kaimynų kačiuką. Tokiam objektų atpažinimui naudojami neuronų tinklai, kuriuos akseleruoju su serverio GPU ir Google Coral (į USB kišamas AI akseleratorius). Galimybės žymiai platesnės, nei gamyklinio NVR. Ir nereikia papildomos dėžutės, appsų.
  3. Failų saugykla;
    Per gyvenimą yra prisikaupę daug visokių failų, senų projektų ir kt. Realiai keli terabaitai. Tam, kad duomenys nedingtų sugedus diskui, reikėtų pirkti debesų paslaugas. Primečiau, kad kainuotų po kokius 200€ per metus. Plius perdavimas būtų labai lėtas, nes kabam ant 4G ryšio. Realiai sukasi SMB servisas, SSD RAID’e.
  4. Dokumentų ir nuotraukų sinchronizavimas tarp įrenginių;
    Padarau nuotrauką telefonu – ji iš karto atsiranda mano serveryje ir kompiuteryje. Nereikia nieko kilnoti, galiu iš karto imti ir naudoti. Jei paredaguoju, naujausia versija iš karto atsinaujina visuose įrenginiuose. Tas pats su dokumentais, kurių irgi turiu gal terabaitą – pradėtą darbą galima iš karto tęsti kitame įrenginyje. Tam jau keletą metų naudoju Syncthing – nė karto nenuvylė, nesugadino ir nepradangino duomenų. O su klaudinėmis sistemomis taip yra nutikę…
  5. Backupų saugykla;
    Na čia kaip ir viskas aišku. Periodiškai backupinu įrenginius ir tuos backupus pasidedu serveryje. Irgi geras terabaitas duomenų.
  6. OpenWrt – routeris su 5G modemu;
    Čia yra paprasčiausio routerio funkcija, taigi vėl sutaupyta papildoma dėžutė. Per čia galiu valdyti visus inernetinius devaisus, duoti statinius IP ir kt. Dabar pasileidinėju ir serveryje integruotą 5G modemą, kad galėčiau atsisakyti dar vienos, 400€ kainuojančios dėžutės – modemo.
  7. PiHole – vietinis DNS, skirtas reklamų blokavimui;
    Čia skirta mažiau advanced useriams, kurių kompiuteriuose nemėgstu šeimininkaut – žmonai, vaikams. Prisijungus prie namų interneto, routeris iš karto duoda ne interneto tiekėjo primestus, bet mano vidinius DNS. Rezultatas toks, kad didžioji dalis reklamų internete yra automagiškai išblokuojamos ir nėra rodomos. Aš pats tai kiek labiau advanced useris ir dar papildomai blokuoju savo įrenginiuose. Pvz. YouTube ne tik nemeta reklamų, bet net pačių kūrėjų “sponsored” intarpai yra iškarpomi. Bet apie tai gal irgi kada kitą kartą.
  8. The Lounge – IRC klientas;
    Pamenat mIRC laikus? Žinokit, IRC dar gyvas. Tiesa, iš jo dingo panikės ir bahuriukai, dingo geimeriai. Tinklas išsigrynino – liko tik geekai. Jei man reikia kokios pagalbos su linux ir internete nerandu atsakymo – IRC visada yra ta vieta, kur pagalbą galima gauti realiu laiku. Tik su IRC visada buvo tokia problema, kad žinutes matai tik tada, jei jos parašytos, kai esi prisijungęs. Tą sprendžia The Lounge – tai mano serveryje besisukantis IRC klientas, kurio dėka aš visada esu online. Uždavęs klausimą galiu atsijungti, o atsakymus paskaityti prisijungęs vėliau. Tas ypač aktualu telefonui, nes androidas tokius kabančius appsus greitai nužudo.
  9. Tunelis – serverio pasiekimui iš išorės;
    Apie šitą, per Cloudflare, jau šiek tiek rašiau. Esmė tokia, kad visi tie servisai sukasi lokaliame tinkle, kuris iš išorės nepasiekiamas. Tai gerai iš saugumo pusės, bet košmaras, jei nori prieit prie savo failų, kai nesi namie. Ypač problemą pagilina tai, kad kabam ant 4G ryšio, taigi esam už CGNAT’o ir jokie port forwardai neveikia. Tai štai, viename iš konteinerių sukasi cloudflared, kuris suteikia priėjimą iš išorės – visi mano servisai, IRC, failai, sinchronizavimas, websaitai ir kt. yra pasiekiami iš bet kurio pasaulio taško. Nemokamai.
  10. Web serveris, kuriame sukasi ir šis puslapis.
    Hostingas kainuoja. Atrodo nedaug, bet kai viską sudedi, gaunasi koks 150€ per metus. Tai Cloudflare dėka galėjau hostingą nugriaut ir puslapius perkelti pas save. Niekad nebūčiau pagalvojęs, kad visai decent hostingą galima pasidaryti su 4G ryšiu.

Tai štai tokie pagrindiniai mano servisai. Viskas telpa viename “kompiuteryje”, kuris iš tinklo vartoja vos apie 15-20W. Sukasi ant Proxmox, virtualioje aplinkoje – kai kas konteineriuose, kai kas virtualiose mašinose. Labai patogu – vaizdas, lyg turėčiau kelioliką realių kompiuterių, nors realiai tai tėra virtualizacija. Komentaruose pasidalinkit, kokius servisus sukat pas save.

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.