Kompiuterio akumuliatoriaus kalibravimas, 2 dalis

Tai pratęsimas mano ankstesnio straipsnelio, kuriame rašiau kaip sukalibruoti kompiuterio akumuliatoriuje integruotą valdiklį, kitaip tariant kaip kompiuteriui pasakyti kiek tiksliai gyvybės yra likę akumuliatoriaus celėse.

Anksčiau parodžiau kaip akumuliatoriuje esantis valdiklis prisitaiko prie pasenusių celių. T.y., tarkime, gamyklinė akumuliatoriaus talpa yra 50Wh, valdiklis galvoja kad ji yra 45Wh, o realiai pasenusios celės telaiko tik 30Wh. Dabar įrodysiu kad valdiklis gali prisitaikyti ir prie “padidėjusios” talpos.

Žodžiu, turiu čia tokį naują (refurbished) žaisliuką darbui (ir pramogoms):
Tai DELL Latitude XT2 su 12″ ypatingai ryškiu LED apšviestu ir 4 taškų multi-touch talpiniu (capacitive) lietimui jautriu ekranu. T.y. galima keisti paveikslėlių dydį per ekraną braukant dviem pirštais (keičiant atstumą tarp jų), scrollinti puslapius, taip pat back, forward funkcijos. Ai, na ir paišyti specialiu pieštuku, turinčiu 256 spaudimo lygmenis. Na ir ten daug GB RAM, SSD diskas ir panašiai.

Bet grįžtant prie temos… Akumuliatorius raportavo kad jo talpa yra tik 30Wh, nors gamyklinė talpa turėtų būti 42Wh (refurbished vis tik reiškia kad daiktas buvo naudotas, bet “atstatytas” į gamyklinį stovį). Taigi OS baterijos energijos nustatymuose “critical level action” pakeičiau į “no action“, išjungiau maitinimą ir laukiau. Po kelių valandų OS pranešė kad liko vos 10% akumuliatoriaus talpos. Dar po kurio laiko liko 7%. Čia įdomu tai, kad tarp tų 7% ir išsijungimo, kompiuteris dirbo dar valandą laiko. Kompiuteris išsijungė kai akumuliatoriaus įtampa nukrito iki 9V (3V vienai celei) – suveikė akumuliatoriaus valdiklio apsauga. Prijungus maitinimą ir užsikrovus OS kompiuteris jau rodė padidėjusią akumuliatoriaus talpą – 33 Wh, tačiau nusprendžiau kalibravimą prasukti dar kartelį, nes ties tais 7% stovėjo tikrai per ilgai. Taigi, po antro karto talpa buvo jau 37Wh. Na o po trečio – 40 Wh!

Tai štai, kompiuterio darbą nutolus nuo elektros tinklo pasiilginau valanda. Tikiuosi šis eksperimentas jums pravers. Tik laukiant kada kompiuteris “užges” nepamirškit išsisaugot dokumentų. Sėkmės!

#Papildymas#

Ne visiems kalibravimas veikia. Sprendimo būdo nežinau. Jei išsiaiškinsit – parašykit komentarą… Ačiū.

Atnaujinimas 2013-04-28:

Jei neveikia kalibravimas, skaitykit trečią dalį.

16 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.